• Header 1
  • Header 2
  • Header 3
  • Header 4
  • Header 5
  • Header 6
  • Header 7
  • Header 8

door Maike de Vocht. dinsdag 09 december 2008 

Een training van rugbyclub Octopus op sportpark Moleneind in Uden, dit weekeinde. De gemeente wil de clubs die er nu zitten verplaatsen. Foto Peter van Huijkelom 

Sportpark Moleneind moet van Uden sportvrij worden, maar de gebruikers van de velden bij de Molen van Jetten gaan niet zomaar akkoord met de plannen. 


Ondanks het recente nieuws over sluiting van sportpark Moleneind in Uden, werd er afgelopen weekeinde nog fanatiek gesport bij de Molen van Jetten.

Het bericht dat het Udense college van B. en W. op lange termijn streeft naar een compleet sportvrij park, had nog maar net de besturen van de clubs bereikt. Langs de lijn van het rugbyveld staat Daan Sopar, voorzitter van rugbyclub Octopus. "Wij moesten in het Brabants Dagblad lezen dat wij binnen tien jaar moeten verhuizen. Maar eigenlijk hebben we er nog geen woorden aan vuil gemaakt. We wisten dat we hier een keer weg moesten, nu kunnen we in ieder geval nog tien jaar spelen." 

De gemeente wil op korte termijn honkbalvereniging Red Sox verplaatsen naar een andere locatie. 


FC De Rakt en rugbyclub Octopus kunnen dan eventueel over een aantal jaar terecht op een nieuw sportpark bij de skischans in Uden-Oost of op een terrein vlakbij de UDI-velden. Volgens wethouder Delhez is verplaatsing van alle sportactiviteiten uit het park onontkoombaar. Het college ziet in de toekomst geen plek voor grootschalige sportactiviteiten bij Moleneind. 

Ook Jan van den Elzen, voorzitter van voetbalclub FC De Rakt moest het nieuws uit de krant vernemen. "Er ging wel het gerucht de ronde dat er één vereniging weg zou gaan, maar dat ze hele park sportvrij willen maken was toch verrassend. Wij zitten hier pas een jaar of zes en we starten binnenkort met het bouwen van permanente kleedlokalen en een semi-permanent clubhuis. We zitten hier heel mooi. Al onze leden wonen rondom Moleneind, dus als we zelf de keuze hebben dan gaan we niet naar Uden-Oost. Dat is eigenlijk geen optie, dan moeten onze leden met de fiets dwars door Uden. Maar ons is nog niks gevraagd, dus gaan er nog niet veel bombarie over maken. Begin januari praten we met de gemeente." 

De Red Sox laten weten dat ze niet zomaar akkoord gaan met de plannen van Uden. "Red Sox wil het honk- en softbal in Uden op de kaart zetten en ziet best mogelijkheden in het verplaatsen van het veld, mits er een goede nieuwe honkbalaccommodatie voor terug komt. Wij hebben afgelopen jaren veel geld en energie gestopt in de huidige accommodatie en we willen dit niet voor een veldje achteraf inruilen", aldus Lex Bersi, bestuurslid van Uden Red Sox." 

Voor Octopus komt de verhuizing van de Red Sox op een goed moment. Voorzitter Sopar: "Onze club is in drie jaar tijd van 60 naar 170 leden gegroeid. Als de Red Sox weggaan, hebben wij daardoor nog voor minstens tien jaar extra mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een trainingsveld." 

Het gemeentebestuur heeft ook ingestemd met de plaatsing van een hek rond de accommodaties van De Rakt en Octopus om vandalen te weren. "Ik ben blij dat de gemeente eindelijk onze noodklokken heeft gehoord", aldus Sopar.